Belusso panelen zijn bedoeld voor installatie binnenshuis. Het product is bedoeld voor het afwerken van wandoppervlakken, zowel in droge als natte ruimtes. Correcte installatie en onderhoud zorgen voor langdurig gebruik van Belusso panelen. De fabrikant is niet aansprakelijk voor schade die verband houdt met onjuiste installatie of slechte montageomstandigheden.

Voor instructievideo’s en handleidingen, kan u dit hier vinden.

 

Hier kan u terecht voor onze kleurgids voor de voegen.

Accesoires

Vergeet ook niet je accessoires mee te bestellen om installatie vlekkenloos te laten verlopen

Wandpanelen Installatie

Acclimatisatie

Vóór de installatie moeten de wandpanelen worden geacclimatiseerd aan de kamertemperatuur op de installatieplaats. De ruimte waar de tegels worden geïnstalleerd, moet zich bevinden tussen 15°C – 30°C [59°F – 86°F]. Ze moeten horizontaal worden opgeslagen op een gelijkmatig oppervlak onder gecontroleerde omgevingsomstandigheden.

• Cirkelzaag met geleiderail

• Snijwiel – schijven met voldoende tanden worden aanbevolen, bijvoorbeeld ø165mm (56 tanden) en ø350mm (108 tanden)

• Universeel mes

• Liniaal, meetlint, potlood

• Afstandskruisjes, klemmen voor het nivelleren van tegels

• Lijmspaan, kitknijper

• Bezem of stofzuiger

• Optioneel: tafelzaag, gatenzaag, decoupeerzaag, montageklem

Voorbereiding van het oppervlak

Hout (OSB, MULTIPLEX)

• Houten ondergronden moeten stevig aan de basisstructuur zijn bevestigd; De Wandtegels mogen niet op instabiele, slecht bevestigde onderplaten worden gemonteerd.

• De ondergrond moet draagkrachtig, droog, schoon en ontvet zijn.

• De ondergrond moet stabiel zijn en vrij van scheuren, buigingen en oneffenheden.

Beton, Baksteen

• Alle losse en instabiele elementen moeten van de ondergrond worden verwijderd.

• Eventuele uitstulpingen van de ondergrond moeten worden verwijderd door te schuren; de holtes kunnen worden opgevuld met geschikt vulmiddel en vervolgens worden geprimed.

• De ondergrond moet worden verhard en gehard volgens de aanbevelingen.

Keramische Tegels, Terrazzo, Steen

De bestaande ondergrond moet stevig aan de ondervloer zijn bevestigd; bevestig de wandpanelen niet op instabiele, slecht bevestigde tegels.

• Het oppervlak van de tegels moet grondig worden gereinigd en ontvet voordat de lijm wordt aangebracht.

Egalisatie

De ondergrond moet worden geëgaliseerd binnen een maximum van 2 mm per 1 meter in lengte [0,08 inch per 40 inch]. Geen oneffenheden, doorbuiging en gebreken

Schoonmaken oppervlak

Maak de muur schoon van vuil en stof en ontvet deze als je deze op een niet-absorberend oppervlak installeert. Het oppervlak moet gelijkmatig en stabiel zijn.

Oppervlakte afmeten

Voordat je met de installatie begint, meet je de lengtes van de muren waarop de wandpanelen zullen worden geïnstalleerd. Een goed geplande lay-out van de panelen voorkomt zeer smalle elementen en maakt het mogelijk om de verhoudingen te behouden.

Wandpanelen zagen

Snijd de panelen met een cirkelzaag met een geleider. Voor het snijden raden we aan schijven te gebruiken met een voldoende groot aantal tanden, bijvoorbeeld ø165 mm (56 tanden) en ø350 mm (108 tanden). Zorg ervoor dat je het paneel snijdt met het decoratieve oppervlak naar boven gericht. Als er stopcontacten of andere installatiecomponenten op het muuroppervlak zijn, snijd dan gaten in het paneel voordat je het installeert. Afhankelijk van de vorm kunnen de gaten worden uitgesneden met een gatenzaag of een decoupeerzaag.

Reinig het paneel

De gesneden panelen moeten worden schoongemaakt. Het onderste oppervlak van de panelen waarop de lijm wordt aangebracht, moet vrij zijn van stof, droog en ontvet zijn om een goede hechting van de lijm te garanderen.

Aanbrengen van lijm

Bevestigen van montagetape

Lijm de dubbelzijdige montagetape verticaal op het oppervlak van de ondergrond. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de lijm en vergemakkelijkt de installatie en houdt de panelen op hun plaats totdat de lijm uithardt. De tape moet worden aangebracht op gelijkmatige, ongeveer 20-45 cm intervallen (afhankelijk van het muuroppervlak).

Lijm aanbrengen

Breng de montagelijm aan op de onderzijde van het paneel of het muuroppervlak. Als je lijm uit een cartridge of folieverpakking gebruikt, breng het dan aan in verticale strepen met intervallen van 10 cm. Breng de lijm niet in stippen aan. Breng lijm aan onder de omtrek van elke uitgesneden opening. De gelijmde oppervlakken moeten binnen 10 minuten na het aanbrengen van de lijm worden samengevoegd.

Lijm aanbrengen met een plamuurmes

Breng de montagelijm aan op de onderzijde van het paneel of het muuroppervlak. Breng de lijm aan op het hele oppervlak van het te lijmen paneel. Breng de lijm niet aan in stippen. De lijm wordt aangebracht met een plamuurmes (C1) in een laag van 4x4x4 mm. De gelijmde oppervlakken moeten binnen 40 minuten na het aanbrengen van de lijm worden samengevoegd.

Aanbrengen van panelen op het oppervlak

Nadat de lijm is aangebracht, plaats je het paneel tegen de muur en druk je het naar beneden. Voor optimale sterkte druk je de te lijmen elementen zo dat er een ventilatieopening van 2-3 mm tussen zit. Deze afstand zorgt ervoor dat de lijmverbinding permanent de vervorming kan overdragen.

Nivellering van de panelen

Na het lijmen van het eerste paneel plaats je de nivelleringsclips – deze zullen zorgen voor de uitbreiding van de uitzettingsvoeg tussen de panelen (2-3 mm) en vergemakkelijken het nivelleren van het oppervlak. Na het aanbrengen van het volgende paneel, nivelleer je de aangrenzende oppervlakken. Verwijder de nivelleringsclips niet totdat de lijm is uitgehard. Ga door met het monteren van de volgende panelen.

Verwijdering van de clips en beschermende folie

De uithardingssnelheid van de lijm hangt af van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid (24-48 uur). Naarmate de temperatuur en luchtvochtigheid toenemen, verloopt het polymerisatieproces sneller. Zorg voor effectieve ventilatie tot volledige uitharding is bereikt. Na het voltooien van het werk en het instellen van de lijm, verwijder je de nivelleringsclips en vervolgens de beschermende folie van het oppervlak van de panelen.

Voegvulling

Uitzettingsvoegen moeten worden gevuld met een flexibel voegmiddel (epoxy, siliconen) of met speciale afwerkingsprofielen. Voordat je het voegmiddel aanbrengt, bescherm je de oppervlakken langs de uitzettingsvoeg met schilderstape – dit vergemakkelijkt het voegproces en beschermt de oppervlakken tegen vuil. De profielen moeten worden geïnstalleerd tijdens de montage van de panelen. Gebruik voor de montage van de profielen dezelfde lijm die je gebruikt voor het lijmen van de panelen. Tijdens de installatie vul je de interne oppervlakken van de profielen met siliconen om de verbinding tussen het profiel en het paneel af te dichten.

Het reinigen van de panelen na montage

Het oppervlak van de panelen kan direct na de installatie worden gebruikt. Verwijder stof en vuil met Rocko Tiles reinigingsvloeistof. Veeg de panelen af met een vochtige, niet al te pluizige doek (bij voorkeur microvezel). Gebruik geen draad- of nylon sponsen die het oppervlak kunnen beschadigen.